уторак, 7. мај 2024.

Низом догађаја биће обележени Дани Завода за заштиту споменика културе града Београда

Завод за заштиту споменика културе града Београда, у оквиру прослављања Дана Завода, и ове године позива посетиоце на догађаје који ће бити организовани тим поводом, саопштено је из ове установе културе.

Централни догађај биће посвећен најмлађима, али и њиховим родитељима. У оквиру јубилеја десет година „Наслеђа за децу”, 25. маја, од 11 до 18 часова биће организовани веома богати и разноврсни програми у којима ће учествовати бројни гости, који ће учинити овај дан незаборавним.

Дани Завода биће обележени промоцијама најновијих публикација, чиме ће Завод за заштиту споменика културе града Београда додатно скренути пажњу на своју издавачку делатност, која је препозната и награђена признањем „Издавач године” на Међународном сајму књига у Београду 2023. године.

Већ у петак, 10. маја, у 14 часова, у Заводу ће бити представљен 24. број научног часописа „Наслеђе”. Од оснивања, овај часопис постао је препознатљив како по својој концепцији представљања нових резултата тако и по дизајну. Часопис окупља еминентне домаће ауторе који се баве непокретним културним наслеђем – историчаре уметности, етнологе, археологе и архитекте. Уједно, отворен је за младе истраживаче и стручњаке којима се пружа прилика да у „Наслеђу” објаве своје прве радове. На промоцији ће говорити др Марина Павловић, уредница часописа, Вера Павловић Лончаски, члан редакције, и др Владана Путник Прица, дугогодишња сарадница.

У уторак, 21. маја, с почетком у 14 часова биће представљено друго допуњено издање монографије „Никола Несторовић” др Марине Павловић, затим ће се у петак, 24. маја, у 14 часова одржати промоција монографије „Београдска тврђава на историјској фотографији – из документације пројекта Београдска тврђава Археолошког института” Весне Бикић (приређивач), а 31. маја биће представљена монографија „Ар деко у српској архитектури” др Милана Просена, саопштено је из Завода за заштиту споменика културе града Београда.